In 1988 begon ik met mijn stamboomonderzoek. Na het prille begin, besloot ik al snel dat het tijd was om het groter aan te pakken: ik verzamelde alle adressen van Uppelschotens en Huppelschotens van Nederland en vroeg hen om hulp.
Het grotere verhaal
Ik had met een ongerichte actie mijn eerste Uppelschoten in de achttiende eeuw gevonden. En ik was nu stap-voor-stap terug aan het werken, zoals het hoort.
Maar ik was er al snel van overtuigd geraakt dat alle Uppel- en Huppelschotens verwant waren. En dat we dus allemaal in dezelfde genealogie thuishoorden.
Toen besloot ik alle Uppel- en Huppelschotens te betrekken bij mijn onderzoek. Voor zover ze dat interesserden, natuurlijk.
25 telefoonboeken doornemen
Ik liep dat jaar (1988) stage bij de Provincie Zuid-Holland en woonde op een kamertje in Den Haag. Bij gebrek aan ander vertier, nam ik ieder avond één van de 25 telefoonboeken van Nederland mee naar huis, die daar op kantoor stonden.
Het was de tijd van de vaste aansluitingen en het monopolie van de PTT. Alle telefoonnummers van Nederland stonden in de dikke boeken met vloeipapieren pagina’s. En dus begon ik van voren te bladeren en te zoeken: iedere stad, ieder dorp nam ik door. En elke Uppelschoten en Huppelschoten die ik vond, noteerde ik. Zo kwam ik tot ongeveer 100 adressen. Naar elk daarvan stuurde ik een brief. Met een uitleg over mijn stamboomonderzoek en de vraag om informatie.
En zo ontving ik gegevens…
Van een heel aantal mensen ontving ik gegevens. Sommige families stuurde één gezamenlijke brief en deelstamboom, sommige stuurden helemaal niets.
Ik kreeg ook een aantal bijzonder reacties. Eén persoon was geadopteerd door een andere familie en zocht nu zijn roots. Een aantal mensen betrok mij bij hun eigen onderzoeken. Een Uppelschoten nodigde me thuis uit om van alles te horen over het onderzoek.
…die ik ook weer kwijt raakte
Toen ik na een paar jaar de grootste stappen had genomen (terug tot halverwege 1600), zette ik de genealogie op een laag pitje.
Ik schreef 10 jaar lang artikelen over de geschiedenis van Odijk, het dorp waar ik vandaan kom. En ik publiceerde over de oorlog tegen de Fransen in 1793-1795. Waarom? Uit pure historische interesse en mijn grote voorliefde voor goed archiefonderzoek.
Maar toen ik het onderzoek een paar jaar geleden weer oppakte, kon ik de oude multomap met lange lijsten Uppelschotens en Huppelschotens niet meer terugvinden. En niet de brieven die ik in 1988 ontving. Helaas. Ergens in de 10 verhuizingen tussen 1988 en 2008 moeten die verdwenen zijn.
Reageerde je ooit op mijn brief, neem alsjeblieft contact op
Ben jij dus één van de mensen die me destijds heeft geholpen, neem alsjeblieft contact op. Wellicht kunnen we samen weer een stap verder komen in de vragen die er nog zijn in onze genealogie. En ik praat je in ieder geval bij over de hypothes die ik sindsdien zelf verder onderzoek.