Op zondag 31 januari 2016 ging mijn eerste solovoorstelling Medaille: verhalen van herstel in première. Lees over de voorbereidingen en de heerlijke voorstelling.

Premièredag

Op 31 januari was het zover: ik sloot een jaar werken aan de voorstelling af met de première van Medaille. De kleding hing klaar, het toneel was verkend en de het lichtplan ingehangen door mijn technicus-voor-een-dag Mirko Borrias, met de technicus van de Verkadefabriek. We zouden kunnen beginnen. De zaal was meer dan uitverkocht. Ik had zelfs kennissen verplaatst naar het techniekhok om plaats te maken voor betalende bezoekers! Even was het nog spannend, omdat Pauline Seebregts, begeleidster vanuit de Vertelacademie, was verlaat. Maar kort na half 3 ’s middags klonk de prachtige muziek die was geselecteerd door Xander Roozen en kon ik op.

Jekyll kijkt in de spiegel

Zenuwen? Ja natuurlijk!

Uiteraard was ik zenuwachtig. Je kunt het nog zo goed bedenken op papier, of tijdens de oefensessies met coach Eric Borrias. Maar op het toneel, op dat moment, moest het toch allemaal bij elkaar komen. En dat deed het gelukkig. Ik kon heerlijk spelen. De raamvertelling van de fotograaf Paul, met de drie verhalen die zijn worsteling met verslaving duidelijk maken, zaten diep in mijn porieën en vulden het toneel met ups en downs. Of ik het in de folder heb verwoord: een landschap met hoge toppen en diepe dalen, hilarische momenten en valkuilen.

Verhaal van De Brug uit voorstelling Medaille

Een prachtig lichtplan

En het lichtplan van de broers Eric en Mirko Borrias maakte er voor de toeschouwers een groots schouwspel van. Ik merkte het zelf ook: het licht maakte de voorstelling helemaal af. Vooral de speciale effecten op de vloer en met de vloerspot, werkten erg goed. Het is heerlijk als iets dat je aan een tafel bedenkt, ook in het theater blijkt te werken!

Het licht bij mr. Hyde in voorstelling Medaille

Geslaagd, ook voor de Vertelacademie

Na de voorstelling kreeg ik een staande ovatie van de meer dan uitverkochte zaal. In de foyer konden we even wat drinken en sprak ik de vele familieleden, vrienden en bekenden die er waren. Daarna was het tijd voor een officieel gedeelte. Immers: de voorstelling was ook mijn “meesterstuk” als afstudeerder van de Vertelacademie. En ik kon mijn certificaat in ontvangst nemen. Officieel ben ik nu gecertificeerd Verteller voor een Groot Publiek. Zo was de voorstelling in meerder opzicht geslaagd.

afstuderen van de Vertelacademie met voorstelling Medaille

Dank aan iedereen die meewerkte aan deze mijlpaal: Eric Borrias als mijn coach en inspirator, Pauline Seebregts als begeleidster vanuit de Vertelacademie, Mirko Borrias voor het licht, Xander Roozen voor de muziek en goede vriend Ferdinand Harts voor de foto’s van de première. Op naar meer voorstellingen van Medaille: verhalen van herstel. En op naar vele voorstellingen met andere verhalen.