Op mijn verhalenvertellerblog schreef ik al eerder over drie goede sites met indianenverhalen.

Als ik die verhalen zoek, keer ik weer terug naar deze drie sites. Ze zijn en blijven goed genoeg om ze ook hier te noemen.

Verhalen van de “eerste Amerikanen”

De site Firstpeople.us bevat een grote collectie indianenverhalen.

Het is een vreemde mengeling van verhalensite en commerciële aanbiedingen, wat ook “craftwork” wordt genoemd. Daarnaast is er het allegaartje van wat ik maar noem “Indianitis”: clip art, fotografie en schilderijen, allemaal gerelateerd aan indianen.

Maar voor een verhalenverteller is het een schat: de site geeft een lange reeks aan korte, kleine verhalen. Helaas zijn ze allemaal alfabetisch geordend op stam. En dat is minder handig voor de onwetende zoeker naar interessante indianenverhalen.

Maar het zijn korte, toegankelijke verhalen.

Het maakt  firstpeople.us een prima site om snel een keuze te maken uit de lange reeks mythes en sagen.

De verzameling indianenverhalen op nativelanguages.org

Oh-oh-oh, wat een mooie collectie verhalen vind je op nativelanguages.org .

De verhalen zijn niet handig geordend. Daar moet je je even doorheen worstelen.

Maar als je dat doet: dan vind je een schat aan indiaanse mythen.

Het grote voordeel van nativelanguages.org zijn de contextpagina’s. Daar wordt informatie gegeven over de thema’s in de verhalen: over de hoofdpersonen, over de stamgeschiedenis.

Ik browse regelmatig gewoon naar die contextpagina’s en zoek een personage dat me aanspreekt. Dan zoek ik daar de verhalen bij.

En ik geniet van die zwerftocht.

Maar de winnaar blijft: sacred-text.org

Net als in het artikel op mijn verhalenvertellerblog kan ik alleen maar afsluiten met de beste site met oude mythen en legenden: Sacred-texts.org.

Niet alleen de indiaanse mythen worden hier uitvoerig gepubliceerd: de site staat bol van verhalen uit de hele wereld.

Het mooie is dat op sacred-texts.org originele uitgaven staan van eind negentiende eeuw met indiaanse legenden. Dat zijn vaak de boeken waar andere internetbronnen op zijn gebaseerd.

De moeizame toegankelijkheid vergeef ik de editors van sacred-texts.org. Ik vergeef ze het ouderwetse lettertype. Deze site is een schatkamer aan verrassende, oude, onbekende verhalen.

Geniet van deze 3 sites en de verhalen die ze je bieden. Ik hoop dat je er net zoveel aan hebt als ik.