Ik was de strip eigenlijk vergeten. Maar opeens was daar een hele set op Marktplaats en sinds deze week ben ik dolgelukkig met een (bijna) complete, tweedehands stapel strips van Buddy Longway; de heerlijke comic die ik verslond toen ik een puber was.

Held Derib en zijn stripreeks

Wat is die strip die me zo blij maakt?

Buddy Longway is een westernstrip door Derib (in werkelijkheid Claude de Ribaupierre). Deze kalende Zwitser tekende tussen 1974 en 2006 twintig delen van deze prachtige reeks.

Buddy Longway, z/w tekening uit het eerste album "Chinook"
Buddy Longway, z/w tekening uit het eerste album “Chinook”

De hoofdfiguur is een woudloper, die trouwt met een Indiaanse vrouw en een gezin sticht ergens in de Rocky Mountains. In de serie komt een scala aan levensgebeurtenissen en personages voorbij. Het laatste deel (De Bron) verscheen in 2006, met nog een soort epiloog in 2011 (Seizoenen van een leven).

Mijn stripdoop

Ik ontdekte Buddy Longway toen ik een jaar of 10 was.

Toen had ik natuurlijk al heel veel strips gelezen. Suske en Wiske, Donald Duck, Kuifje, Lucky Luke, dat werk. Maar toen ik in de bieb “Drie mannen gingen voorbij” vond, was ik gelijk verkocht.

Dit was een strip als een film: met een prachtige afwisseling van totaalbeelden, close-ups, detailopnames. De pagina’s waren als een filmscript waar ik met open mond doorheen bladerde.

Weg waren Suske en Wiske. Buddy Longway was het vanaf toen helemaal.

Pagina uit Buddy Longway "De Eerste Jachten"

Puberdingen en die strip

Zo verslond ik de eerste 14 delen van Buddy Longway gedurende mijn puberteit..

Ik groeide op met hun kinderen. Jeremy wordt geboren in “Drie mannen gingen voorbij” (1976) en komt in de puberteit in “De Witte Demon” uit 1981. Hij trekt de wildernis in om zichzelf te leren kennen. Ik was toen 14 en voelde me enorm verbonden met de jongen die zich ergens in de Rocky Mountains ontworstelt aan zijn ouders.

Mijn eerste naakte vrouwenlichaam zag ik waarschijnlijk in een Playboy of Penthouse. Maar van al die vroege blote plaatjes herinner me niks. Ik herinner me nog wél precies Chinook, die naakt zwemt in het eerste deel van Buddy Longway!

Reeks uit Buddy Longway deel 1 “Chinook”

Derib tekende in dezelfde jaren nog “Hij die driemaal geboren werd”. Een prachtige trilogie over een indiaan die volwassen wordt. Dezelfde thematiek die me raakte als puber dus.

Waarom kocht ik die strips nooit eerder?

Dat heb ik me dus al vaker afgevraagd. Ik ben ze vaak genoeg tegengekomen. Maar het kwam er nooit van.

Ik scoorde ooit een afgeschreven exemplaar van die eerste “Drie mannen gingen voorbij” uit een bak bij de bieb. Daar bleef het bij. Buddy Longway en Chinook verdwenen naar de achtergrond. Net als de pubergedachten die ik had toen ik de strips verslond.

Maar toen ik deze week de stapel zag op Marktplaats, kwam de hele liefde voor de reeks terug. En nadat onze vaste pakketbezorger de doos afgaf, scheurde ik het plakband van de goed verpakte stapel en begon ik bij deel 1 “Chinook”.

Precies 24 uur later ben ik halverwege.

Rustig aan.

Genieten.

Dat heb ik sinds de puberteit dan wel bijgeleerd.