Mijn dorp bestaat 1200 jaar. Daarom heb ik één van de dorpslegenden bewerkt tot een langer verhaal. Het kasteel Bloemendaal komt daarin weer tot leven, met een kasteelheer, bruid en de beroemde klok.

Wat is dit voor legende?

Van de legende van Bloemendaal kennen we maar een paar zinnen. Het verhaal werd voor de eerste keer gepubliceerd in  negentiende-eeuwse boeken over lokale geschiedenis. Daarin staan maar een korte vermelding van de legende. De heer van kasteel Bloemendaal hing een klok in zijn toren. Maar hij liet de klok niet zegenen. De duivel wierp daarop de klok uit de toren. Die landde op de zompige grond naast het kasteel en maakte daar een wiel: een klein meertje. Het wiel werd het Duivelswiel genoemd en lag tot in de twintigste eeuw naast het dorp. Het is inmiddels allang gedempt. Op deze plaats ligt nu een klein industrieterrein. ook van kasteel Bloemendaal is nooit iets teruggevonden. De stenen die er in de negentiende eeuw nog lagen, waren waarschijnlijk helemaal niet van zo’n kasteel. Maar een mooie legende is het wel.

Hoe heb ik de legende bewerkt?

Tenminste, dat vond ik. Daarom koos ik de legende voor één van mijn activiteiten voor Engelen 1200. Ik had al een lokale legende op het repertoire: de smid en de toverspijkers. Deze zou er dus ook bij komen. Maar dan moest ik die paar zinnen uit de boeken fors uitwerken. Hoe deed ik dat?

Om drama in het verhaal te brengen, moest de kasteelheer een drijfveer hebben. Waarom zou hij die klok niet laten zegenen? En waarom wilde hij sowieso die klok? Ik besloot een huwelijk toe te voegen. En voor dat huwelijk moest een klok worden geluid. Daar zat ‘m nu net de kneep. Op één of andere manier moest de kasteelheer besluiten dat de klok niet gezegend kon of mocht worden. Een vriendelijke kasteelheer zou zoiets nooit besluiten. Dus zijn karakter was al snel duidelijk: hij was boosaardig. Het was niet zijn lot dat de klok werd weggerukt uit de toren. Nee, hij had het noodlot over zichzelf afgeroepen vanwege zijn slechtheid en hoogmoed. Dat was precies de portie drama die ik nodig had.

Wanneer ga ik het verhaal vertellen?

Ik vertel het verhaal van kasteel Bloemendaal aan de oudste leerlingen van de basisschool. Die kunnen het drama aan, verwacht ik. Inmiddels heb ik ook kennis gemaakt met interessante andere kunstenaars uit het dorp en bereiden we meer activiteiten voor rond Engelen 1200. Wellicht krijgt Bloemendaal een plek in een muzikale vertelvoorstelling in november. We zullen zien. Voor nu breng ik de legende van het kasteel in ieder geval terug in het dorp en waar kan ik dan beter beginnen dan bij de kinderen?