Op vakantie laat ik verhalen vertellen niet zomaar los. Er gaan boeken mee in de tas en verhalen in mijn hoofd. Voor de projecten en voorstellingen van komend jaar. En voor andere dingen.

Wat ligt er dit jaar achterin de auto op weg naar de Ardennen?

Nr. 1: Het boek Dina

Het eerste dat meegaat, is Het Boek Dina.

Ik leende het van vertelvriendin Reinou Vogel.

Een paar weken geleden had ik een oefenavond van onze vertelkring Zuidenwind. Ik vertelde de andere leden van het idee voor een nieuwe voorstelling. Voor het eerst wil ik een voorstelling maken helemaal vanuit het perspectief van één en liefst meer vrouwen. Met conflicten, diepliggende motieven en vreemde personages.

Toen stond Reinou op en pakte dit boek uit de kast.

Het was een gouden greep. Ik ben er weg van.

Het boek Dina

Het boek van Herbjrg Wassmo is een wervelwind. Dina is een onaangepaste, authentieke vrouw, die een perfecte inspiratie vormt voor mijn nieuwe project.

En daarom zit Het Boek Dina in mijn vakantietas. Niet om direct te bewerken, wel om geïnspireerd te raken van het idiote gedrag van Dina…

Nr. 2: Verschillende versies van de Edda

In een vaak-voorkomende vlaag van enthousiasme meldde ik me twee maanden geleden aan voor de Mythische Marathon, een vertelfeest georganiseerd door de Rotterdamse Verhalenfontein.

Op een lange dag (het is tenslotte een marathon) vertellen ongeveer 15 verhalenvertellers een complete mythische verhalenverzameling.

Dit jaar is de mythologie van de IJslandse Edda aan de beurt. En dat past zóóó goed bij één van mijn zelfgekozen persoonlijke vertelthema’s dit jaar: oerverhalen.

Ik heb me dus aangemeld. En snel betaald. En ik zat erbij.

Het verhaal dat ik kreeg toegewezen gaat over de oppergod Odin, die zijn oog weggeeft voor een slok uit de Bron der Wijsheid. Een goede uitleg van het verhaal van het oog van Odin vond ik online. En zo waren er veel verschillende versies van het verhaal. De ene nog mythische, religieuzer of dramatischer dan de ander.

Een aantal prints van deze online publicaties gaat mee naar de Ardennen. Daar werk ik wifi-loos door aan mijn deel van de Mythische Marathon.

Nr. 3: wetenschappelijke storytelling-artikelen

Diep van binnen ben ik eigenlijk een wetenschapper.

Ik heb toevallig gekozen voor verhalen vertellen als creatieve uitlaatklep, als middel om mee op het podium te staan. Maar diep van binnen  houd ik van structuur, kennis, waterdichte argumenten en de twijfel die hoort bij academisch onderzoek.

Ik was zo gelukkig toen ik twee jaar geleden ontdekte dat ik die twee werelden prima kan verenigen!

Ik vond online talloze wetenschappelijke verhandelingen over storytelling.

Zoals deze van Michael Harvey over allerlei aspecten van “performance storytelling”.  Die gaat mee in de tas.

Het is nog een vrij lichte versie, niet te vergelijken met bijvoorbeeld de zwaar-wetenschappelijke artikelen in het tijdschrift Oral Tradition.

Of een artikel waarin mijn taalkundige achtergrond werd aangesproken: hoe je sprookjes kunt noteren (of transcriberen), precies zoals ze verteld worden.

Zo neem ik dus ook wetenschappelijke artikelen mee naar ons huisje in de Ardennen.

Niet voor een speciaal doel.

Maar gewoon omdat ik enorm geniet van de wetenschap achter storytelling.

Nr. 4: Hornblower

Maar dan is er natuurlijk ook de ontspanning. Leesvoer, niet voor een voorstelling. Niet voor een marathon. En al helemaal niet wetenschappelijk.

Leesvoer dat ik elke vakantie meeneem.

Hornblower.

Boek van Horatio Hornblower

Het verhaal van een bootsjongen in de Britse marine rond 1800, die opklimt tot admiraal van de West-Indische vloot.

Ik kocht alle 11 delen lang geleden bij de V&D (die bestond toen nog gewoon). Het zijn boeken met veel kanongebulder, uniformen en klapperende zeilen.

Mijn vrouw moet altijd een beetje lachen: het zijn jongensboeken voor volwassen mannen. Het zijn volwassen verhalen voor jongens. Het is – tja – Hornblower.

Iedere vakantie neem ik een paar delen mee in de tas. En het past nu prima tussen de nieuwe voorstelling, de marathon en de wetenschap.

En dat maakt mijn boekentas voor de vakantie compleet.

Voor wie ook nog mag gaan: fijne vakantie.

Voor wie al terug is: werk ze.

Voor iedereen: laat me hieronder weten wat jouw lijst is. Wie weet waar het ons brengt.