Toen we in mijn gezin de kracht van familieverhalen ontdekten, boorde ik een rijke bron aan. Mijn kinderen zijn er gek op en ik vertel ze graag. Typisch een win-win situatie in Huize Uppelschoten.

Wat moet je met familieverhalen?

Toen ik begon met vertellen had ik de familieverhalen nog niet zo in beeld. Mijn verhalen vond ik bij andere vertellers en in boeken. Het waren echte verhalen-verhalen: sprookjes, sagen, mythen, volksverhalen, urban legends.

Pas veel later ontdekte ik de  kwaliteit van andere verhaalsoorten: de mop, de anecdote, het broodje-aapverhaal.

Het familieverhaal had ik niet zo in scope. Tot ik in de klas van mijn zoon het verhaal vertelde dat ik ooit van mijn vader had gehoord: over de razzia op de Utrechtse Gageldijk.

De razzia als eerste familieverhaal

De juf van mijn zoon kon voor haar oorlogsproject geen echte overlevenden van de oorlog meer vinden: er waren geen opa’s of oma’s die de oorlog hadden meegemaakt én erover wilden vertellen.

Dus ze vroeg mij. Ik had al vaker verteld in de klas en dat kon ik nu wel weer, dacht ze.

Ik vertelde ze van de razzia op de Utrechtse Gageldijk. Mijn opa woonde daar met vrouw (mijn oma) en vijf kinderen (mijn vader, ooms en tantes). Op een avond reden van twee kanten Duitse vrachtwagens de dijk op. Vanuit de polder naderden patrouilles met honden en de boerderijen en schuren werden allemaal uitgekamd. Op zoek naar mannen voor de Arbeitseinsatz.

Mijn opa lag met de andere mannen van de dijk op de zolder van een grote schuur bij de buurvrouw. Toen een Duitse officier aan haar vroeg of ze door de zoldering mochten schieten, zei zij: “Natürlich, Herr Offizier”.

De Duitsers schoten niet. De mannen van de dijk konden na een bang uur weer van de zolder gehaald worden.

Je raadt het al: de hele klas hing aan mijn lippen.

Mijn zoon was de held van de dag met zo’n spannende familiegeschiedenis.

Verhalen zijn altijd voer voor gesprek

Na mijn vertelling in de klas stelde ik de kinderen de vraag of die Duitse officier misschien wist dat de mannen op zolder lagen. Of hij expres niet geschoten had. Of de buurvrouw dom of dapper was. Wat die mannen gedacht moeten hebben, hoe ze keken toen ze hoorden dat de buurvrouw zei: “Natuurlijk kunt u schieten, mijnheer de officier”.

Het was geweldig om de kinderen te horen redeneren. En de vragen die ze stelden! Was je opa bang? Waar was je oma?

Er waren zelf een paar jongens die hun eigen familie-oorlogsanekdotes vertelden.

Familieverhalen verbinden

Thuis besefte ik pas goed wat de kracht  van zo’n familieverhaal is: via mijn opa, mijn vader en mij, was mijn zoon er een beetje bij geweest. Met het verhaal hadden wij een stukje van onszelf gedeeld met zijn klasgenoten.

Hij kende zelf de hoofdrolspelers niet (mijn opa en vader waren al overleden voor zijn geboorte). Maar hij leerde ze wel kennen via dit verhaal.

Zo gaf ik mijn zoon een belangrijk aspect van familieverhalen: verbinding met zijn verleden. Hij leerde over zijn overgrootvader in een spannend verhaal. Hij leerde over de dijk waar zijn opa Giel werd geboren en opgroeide.

Ik vertel de familieverhalen door

En daarom vertel ik nu steeds vaker bewust familieverhalen.

Hoe ik mijn vader in de mailing nam toen ik hem een glaasje water gaf in plaats van jenever (dat verschil zie je namelijk niet, dat proef je alleen). Hoe ik mijn eerste vriendinnetje kust voor de deur van haar boerderij (ik stuntelde wat af). Over mijn scoutingkampen (en vooral hoe ik baalde dat mijn moeder kookstaf was).

We lachen ’s avonds om mijn fouten op de middelbare school . En ik vertel waarom ik vaak boos was op mijn ouders, zodat mijn zoon en dochter leren dat zoiets gewoon mag.

Zij leren uit mijn verhalen over hoe ik met anderen wil omgaan. Wat ik fijn vind en wat niet. Wat ik belangrijk vind in het leven.

Hoe dicht bij de oerbetekenis van verhalen wil je komen?

Ze vragen nu vaak zelf: “Papa, vertel nog eens van toen jij…” Enzovoort. Hoeveel bevestiging wil je hebben dat je het goed doet als vader en als verteller?

Daarom zeg ik hardop en uit volle borst: familieverhalen? Ik vertel ze met veel plezier door.

En jij? Vertel jij familieverhalen aan je kinderen, neefjes, nichtjes? Laat het me hieronder weten.